ANDREJ ŽUNIČ

Rojen sem leta 1981 v Kranju. Odraščal sem na podeželju in od nekdaj me je veselilo delo z živalmi. Po končani Kranjski gimnaziji je bila Veterinarska fakulteta samoumevna izbira. Že med samim študijem sem opravljal prakso, pomoč in prostovoljno delo v Veterinarski ambulanti Visoko, kjer sem se takoj po diplomi in strokovnem izpitu tudi zaposlil. Delo veterinarja praktika tako opravljam od leta 2009.

Že v osnovni šoli sem se začel ukvarjati s psi. Najprej sem do osnovnih izpitov pripravil svojo zlato prinašalko Pino. Pričel sem se ukvarjati z vzrejo in imel kar nekaj legel. Z 17. leti sem se začel resneje ukvarjati s šolanjem psov in se včlanil v Klub vodnikov reševalnih psov Kranj. Pridobil sem ogromno izkušenj in znanja, ter tako kmalu postal inštruktor reševalnih psov in vodja osnovnega šolanja v klubu. Svoje znanje o šolanju in zavzetost pri treningih so se hitro obrestovali pri odličnih rezultatih vodnikov KVRP Kranj. Vseskozi sem strmel k poglobljenem vpogledu v učni proces psov in čim boljši prenos znanja v praktično delo.

Poglavje zase pa so bili uspehi s nemškim kratkodlakim ptičarjem Haronom. Ne bi bilo smiselno naštevati vseh uspehov, ki sem jih dosegel z njim. Največ mi pomenijo uspehi na svetovnih prvenstvih, na katerih sva dosegla kar tri odličja v disciplini iskanje pogrešanih pod ruševinami. Leta 2011 v Belgiji in leta 2014 v Slovenji sva osvojila 3. mesto, leta 2013 pa sva na Nizozemskem postala svetovna prvaka. Poleg tega sva nadvse uspešno opravila kar 5 najtežjih mednarodnih preizkušenj – mission readiness testov.
Poleg izjemnih tekmovalnih rezultatov, sva s Haronom sodelovala na veliko akcijskih vajah in na več kot 80 iskalnih akcijah pogrešanih oseb.

Z živalmi se ukvarjam tako strokovno kot ljubiteljsko, zato z veseljem z vami delim informacije, ki so podkrepljene s STROKO, IZKUŠNJAMI IN REZULTATI.

DAVID POGAČNIK

Svoje praktične izkušnje in strokovna znanja usmerjam v vzgojo in šolanje psov ter izobraževanje lastnikov psov. Skozi te procese sem vodil več tisoč psov. Izjemno pomembno se mi zdi, da bi se védenje o vzgoji in šolanju psov naselilo v vsak »pasji dom«.

Svoje pse sem izšolal na različnih področjih – na področju reševanja (iskanje pogrešanih v naravi, v ruševinah), na področju iskanja različnih substanc ter na področju lovske kinologije. S svojimi psi sem sodeloval na preko sto reševalnih akcijah. Povsod sem si pridobil bogate izkušnje.

Javnosti sem se preko televizije predstavil z 41-imi oddajami »Pozor, priden pes!«, katere so predvajali kar 3 sezone. Preko oddaj sem si prizadeval in tudi dokazal, da se lahko vsakega psa, s primernim vodenjem in usmerjanjem lastnika, ustrezno izšola, kljub preteklim nezaželenim vedenjem.

Moji psi, vsi nemški kratkodlaki ptičarji, so dokazali vrhunsko usposobljenost ter dosegali visoke rezultate in uspehe. Naj omenim le najvidnejše:
s psico Fino:
• 2.mesto ekipno SP reš. psov Romunija, l. 2009;
• 6.mesto SP reš.psov Romunija, l. 2009;
• Državni prvak – iskanje pogrešanih v naravi, l. 2010;
• 3. mesto ekipno SP reš. psov Češka, l. 2012;
• državni prvak – iskanje iz pod ruševin, l. 2012;
• 2x opravljen Mission Readiness Test (IRO), l. 2011 in 2013;
• član državne enote USAR od l. 2013 do l. 2015;

s psico Jutto:
• opravil preizkušnjo na Sežunovem memorialu;
• sodeloval v reklamah za Ikeo, Toyoto, Danone, Land Rover, Hondo, Edeka.

s psom Fleshom:
• 3. mesto Madžarsko državno prvenstvo l. 2013
• 1.mesto na vaji ekip reš. psov Češka, l. 2015;
• opravljen Mission Readiness Test (IRO), l. 2015 in 2017;
• član državne enote USAR za hitre intervencije od leta l. 2015;

V nadaljevanju svoje kariere si želim vključevati v šolanje psov na različnih področjih. Lastnikom psov želim na inovativne načine približati osnovna znanja pasjega vedenja ter napredne metode šolanja. Pri tem izbiram individualne pristope prilagojene psom, kot tudi njihovim lastnikom. Lastnikom, ki imajo na tem področju že nekaj predznanja pa želim predajati inovativna znanja o pasjih vedenjih.

Z lastniki psov na področju pasjega vedenja sodelujem predvsem na individualnih srečanjih. Znanja o delu s pasjim vohom predajam tako individualno, kot tudi skupinsko. V prihodnje načrtujem sodelovati z lastniki psov tudi preko delavnic, seminarjev in izobraževanj.

V prihodnje bom svoje strokovno znanje in izkušnje izpopolnjeval na področju metod šolanja psov in odpravljanju nezaželenih vedenj ter na usmeritvi psov v specialne namene, kot so uporaba pasjega voha pri odkrivanju, reševanju in varovanju ljudi in predmetov.

Navdih, ki me vodi pri vsakodnevnem delu je vzpostaviti komunikacijo med lastniki in psi ter tako narediti sobivanje prijetno in polno.