UPORABA HRANE KOT NAGRADE

UPORABA HRANE KOT NAGRADE

 

Uporaba hrane kot nagrade

Ena od pomembnejših osnov pri mojem pogledu na šolanje psov je uporaba hrane kot nagrade.

V sodobnem šolanju psov je nagrada temelj učnega procesa, zato je ta članek namenjen vsem, ki si želijo le normalno sobivati s psom, imajo pse z vedenjskimi težavami ali želijo šolati psa po sodobnih smernicah tudi na najvišjih zahtevnostnih stopnjah. Ne glede na to, kaj učimo svojega psa, je pri učnem procesu najpomembnejše, da za uspešen odziv, vedenje ali opravljeno delo lahko nagradimo psa z nagrado visoke vrednosti.

Pes mora že kot mladiček spoznati, da se hrana ne pojavi sama od sebe ob določeni uri v njegovi skledi in da on ne živi v samopostrežni trgovini. Hrana mora biti zanj dobrina, ki si jo je treba prislužiti.

To mu seveda ne predstavlja nikakršne težave, saj je k temu dejstvu naravnana njegova genetska zasnova. Mladiček se začne boriti za hrano popolnoma naravno že takoj po rojstvu. Vso energijo, ki jo je prinesel na svet, uporablja samo z enim ciljem – čim prej priti do seska, iz katerega bo priteklo mleko. Režim, ki ga vpeljejo njegovi bodoči lastniki, torej »življenje v samopostrežni trgovini«, zanj pomeni popolno oddaljitev od naravnega obnašanja in je za njegov fizični, psihološki in mentalni razvoj škodljiv ali celo nevaren.

Nazaj k naravnemu obnašanju

Sprememba vrednosti in smisla hrane kot dobrine ga vrne k naravnemu obnašanju, in s tem pes dobi možnost življenja v harmoniji z okolico – naravo. Njegova dejanja in obnašanje dobivajo smisel in pes hitro spozna, da ni kralj sveta, temveč del narave, ki s svojimi dejanji vpliva na dogajanje in zadovolji svoje genetsko pogojene nagone.

Sam pogosto primerjam režim hranjenja psa s strogim odmerjanjem kalorij in hranjenjem ob točno določenem času, kar predpisujejo zdravniki ljudem, ki imajo težave s prevelikima tekom in telesno maso, da bi se jim tek zmanjšal.

Eden boljših nasvetov pri uporabi hrane kot nagrade je, da psu nikoli ne ponudimo točno odmerjenega obroka ob točno določeni uri. S tem močno spodbudimo vrednost hrane, saj pes nikoli ne ve, kdaj in koliko hrane bo imel priložnost pojesti, predvsem pa nikoli ne ve, kdaj se bo ponudila nova priložnost za hranjenje. Tak režim močno spodbudi tek, hrana pridobi vrednost, hkrati pa se zelo poveča želja psa po delu za nagrado v obliki hrane.

Praktičen nasvet: V večjo posodo odmerite količino hrane, ki jo mora vaš pes dobiti v enem tednu, in mu jo kot nagrado ponujajte ob različnem času, na različnih lokacijah in v nepredvidljivih količinah. Da pes ne bi imel prebavnih motenj, mu nikoli ne ponudite več kot 1,5 predvidenega dnevnega obroka naenkrat.

Pes je lovec

Upoštevajte, da je pes lovec! Ne uporabljajte koščkov hrane ali briketov, kot bi metali žetone v avtomat. Natresite hrano v žepe in jo uporabljajte kot nagrado za vedenje ali aktivnost psa, ki vam je všeč. Občasno vzemite košček v roko in z njim bežite stran od psa. S tem boste pri psu vzbudili lovski nagon. Hitro bo stekel za vašo roko in poskušal ujeti svoj plen. Tako vnesete v nagrado še interakcijo med psom in vodnikom.

Kot nagrado pri šolanju večinoma uporabljam običajno hrano. Pretirana uporaba nezdravih priboljškov se mi zdi za psa škodljiva in nepotrebna. Če uporabljate brikete, lahko kot popestritev nagrade mednje dodate nekaj koščkov sira, sušenih pljuč, hrenovke itd., ter tako poskrbite za pestrost in nepredvidljivost okusov.

Bodite zanimivi, nepredvidljivi in pošteni! S tem boste psa vrnili v njegovo naravno vedenje in mu omogočili naravni fizični, psihološki in mentalni razvoj. Naredili boste velik korak k harmoniji sobivanja človek – pes in si ustvarili odlično izhodišče za šolanje psa v različnih disciplinah za različne naloge.

Canispoint
Canispoint